Each Way Stave

Each way stave so stave pri konjskih dirkah, kjer stavimo na dva različna rezultata oziroma izida konjske dirke. Če bi lahko to stavo primerjali s stavami na nogomet, potem je ta stava precej blizu »double chance« stavam, ali pa tudi »draw no bet« stavam.

V bistvu gre za nekakšno varovalko pri igranju stav na konjske dirke. Navadno stavimo pri konjskih dirkah le na en izkupiček, oziroma na zmago določenega konja. Pri each way pa velja, da lahko na tega konja stavimo tako na zmago kot na »place« stavo, kar pomeni, da mora konj končati vsaj med prvimi tremi. Pri each way torej gre za sledeči koncept:

  • Prva stava pri tem načinu stav je ta, da bo naš konj zmagal to konjsko dirko. Če konj zmaga, potem je stava dobitna.
  • Druga stava je stava na konja, da se bo uvrstil vsaj med top 3 konje v tej dirki. Se pravi da če je konj med prvimi tremi, potem je ta stava dobitna.

Torej dejansko gre za dve stavi v eni. Če bi na to stavo odigrali €5 na »each way«, potem bi morali dejansko vplačati na stavo €10, saj bi stavili €5 na zmago tega konja, €5 pa na to, da bo ta konj končal med top 3 v dirki. Gre za priljubljen način igranja stav na konjske dirke, kjer imamo določeno varovalko pri igranju stav.

Kako Deluje Each Way?                                             

Each way stava je dejansko sestavljena iz dveh stav: stavo na zmago konja, in stavo na »place«. Zatorej je ta način igranja stav dejansko dvojno vplačilo tistega, kar naj bi vplačali na stavo. V primeru, da naš konj konča na prvem mestu ali med prvimi tremi, potem se upošteva nižja kvota, saj gre za več možnosti za dobiček in nekoliko manjši riziko.

Višina kvote each way pa je odvisna – velikokrat se razlikuje od stavnice do stavnice. Če pa konj zmaga dirko, potem sta dobitni obe stavi, in imate pravico do izkupička celotne kvote. Če se konj uvrsti na drugo ali tretje mesto, potem dobite le delež tiste kvote, ki je namenjena za zmagovalca dirke. V vsakem primeru pa ste upravičeni do deleža dobička, vse pa je odvisno od končne pozicije vašega konja.

Each way je precej popularen način igranja stav na konjske dirke – lahko bi celo rekli, da gre za najbolj pogost način igranja stav. Prednost je seveda v tem, da je možnost za dobitno stavo precej višja, kot pa možnost pri stavah na samo en izkupiček, oziroma na zmagovalca. Seveda so kvote še vedno lahko precej visoke, še posebej če izberemo konja, ki ne velja za enega izmed favoritov za zmago.

Na drugi strani pa je slabost igranja each way stav v tem, da so izkupički lahko precej nižji, kot pri navadnih stavah. To pa zato, ker je riziko nekoliko nižji in so kvote tudi temu primerne. Zato bomo morali vložiti precej več denarja, da bomo prišli do istega izkupička kot pri stavah na zmago.

Ali Lahko s Stavami Each Way Služimo?

Postavlja pa se nam tudi vprašanje, ali so lahko te stave sploh profitabilne. Ta stava je posebej značilna za konjske dirke, a jo najdemo tudi v drugih športih, kot je na primer golf. Gre za zelo popularno stavo, kar nam tudi govori o tem, da je stava lahko precej dobitna, če jo seveda znamo pravilno izkoristiti.

V mnogih primerih še vedno gre za podrobno analizo. Each way je lahko odličen način igranja stav, kjer lahko stavimo na naše favorite oziroma na tiste konje, za katere mislimo, da imajo največjo možnost za zmago na dirki. V vsakem primeru pa je na koncu še vedno odvisno od konja in kako se bo odrezal na tekmi sami.

Dobra novica pa je tudi to, da lahko z each way stavami sestavljamo stavne listke in napravimo večjo količino stav skupaj. Če napravimo take stave, potem je lahko še posebej težko priti do zmagovalne kombinacije, saj je na listku več stavnih možnosti. A prav to jih napravi še posebej zanimive in potencialno dobičkonosne. Vsak način stave lahko uporabite na konjskih dirkah. Več o tem